Aké sú najdrahšie kávy na svete v roku 2024? Neuveríte ale vyrábajú ju slony, a to doslova. Spoločnosť Black Ivory Coffee Company v Thajsku kŕmi slony zrnkami Arabica. Vylúčené zrná sa potom pražia a spracovávajú na kávu, ktorá je dokonalým nápojom na prebudenie. Ak sloní trus nie je vaša “šálka kávy”, žiadny strach. V ponuke medzi najdrahšími kávami sú aj také, ktoré neprešli zažívacím traktom “miestneho odborníka”.
Káva je obľúbený nápoj na zvýšenie energie, ktorý miluje celý svet a globálny trh s instantnou kávou dosahuje niekoľko desiatok miliárd dolárov. Aj vy ste pravdepodobne jedným z dôvodov tohto rastu. Meníte kávu na celosvetový multimiliardový biznis a možno si to ani neuvedomujete.
Existuje mnoho dôvodov, prečo je káva populárna na celom svete, v neposlednom rade sú to kávové mýty a legendy, ktoré stoja za pôvodom tohto nápoja. Po prvé, tento nápoj bol prijatý väčšinou náboženstiev. Začal sa široko používať vždy, keď bol alkohol zakázaný. Káva obsahuje kofeín, ktorý stimuluje myseľ a zmysly. Má úžasnú vôňu, ktorá nabije mozog energiou. Kaviarne sa stali obľúbenými centrami zoznamovania, stretnutí a iných spoločenských a obchodných aktivít. V skutočnosti boli kaviarne tradičnými miestami pre sociálne interakcie na miestach ako Miláno, Grécko, Rakúsko a Blízky východ.
Tento článok poskytuje podrobnosti o najdrahších kávach, ktorých ceny sú prehnane vysoké kvôli ich vzácnym prísadám, miestu pestovania a spôsobu spracovania. Prečítajte si náš zoznam s informáciami o týchto kávach a zistite, či máte chuť a rozpočet na vyskúšanie niektorej z nich.
Kopi Luwak, 1 200 EUR za kilogram
Ak ste ešte neochutnali túto kávu, mali by ste si uvedomiť, že Kopi Luwak pochádzajúci z prirodzeného prostredia kde žijú cibetky má omnoho vyššiu cenovku ako Kopi Luwak z chovných fariem. Aby sa maximalizoval zisk, Kopi Luwak pochádza väčšinou z cibetiek chovaných v klietkach, ktoré sú nasilu kŕmené červenými bobuľkami kávy nižšej kvality a postrádajú svoju ďalšiu prirodzenú stravu, ktorou sa živia vo voľnej prírode.
Zatiaľ čo znalci kávy majú zmiešané názory na chuť, verí sa, že enzymatický proces, ktorým zrná prechádzajú tráviacim traktom cibetky, prispieva k jej hladkej chuti a komplexnej aróme. Táto malá tropická mačkovitá šelma má navyše talent vybrať si na žuvanie len tie najlepšie bobule, čo znamená kvalitnejšiu kávu a nápoj z nej. Kopi Luwak sa vyrába hlavne v Indonézii na ostrovoch Jáva, Bali a Sumatra.
Black Ivory, 2 300 EUR za kilogram
Káva Black Ivory , vyrábaná v odľahlej provincii v severnom Thajsku. Pri jej výrobe sa nepoužívajú žiadne mechanizmy ani stroje na spracovanie a namiesto toho sa pestovatelia spoliehajú na prirodzené trávenie slonov.
Vyberajú sa len tie najlepšie vysokohorské bobule Arabica a väčšina z nich je počas procesu neobnoviteľná. Približne 33 kilogramov surových bobuliek poskytuje jeden kilogram hotového produktu, o ktorý sa starajú ošetrovatelia slonov a platení študenti stredných škôl, keď slony čerešne zjedia a strávia. Ponuka Black Ivory závisí od dvoch faktorov: ich chuti do jedla a dostupnosti kávových čerešní.
Predáva sa predovšetkým do päťhviezdičkových hotelov a michelinských reštaurácií, popíjanie šálky tohto vzácneho nápoja je šanca podporiť pohodu vidieckych komunít a zároveň si vychutnať tóny čokolády a korenia bez náznaku horkosti. Chuť však v konečnom dôsledku určujú tráviace enzýmy slonov.
Svätá Helena, 455 EUR za kilogram
Odľahlý ostrov Svätá Helena v južnom Atlantickom oceáne je jedným z najčistejších prostredí na Zemi a je miestom, kde bol vyhnaný Napoleon. Práve na tomto mieste sa zbiera, spracováva a praží bourbonská arabica so zeleným hrotom, aby sa prejavili jej výrazné kvalitatívne črty, ktoré milovníci kávy oceňujú. Káva zo Svätej Heleny sa spracovaná za mokra s použitím miestnej pramenitej vody, má tóny čiernej čerešne a čokolády, čo naznačuje jej jemenský pôvod.
Hacienda La Esmeralda, 405 EUR za kilogram
Hacienda La Esmeralda je rodinný podnik, ktorý predáva kávu za 440 USD za kilogram na niekoľkých aukciách a vyrába špeciálne ocenené kávy na juhozápade Panamskej vysočiny. Od roku 2007 manželia Petersonovci predávajú kvalitnú kávu za rekordné ceny prostredníctvom každoročných súkromných online aukcií.
Keď cuppers prvýkrát ochutnali kávu Geisha z vysokej nadmorskej výšky, bolo jasné, že Petersonovci sa vydali správnou cestou, ktorá ich priviedla k víťazstvu v súťaži Best of Panama 2004 a etablovaniu sa ako svetového lídra vo výrobe kávy, pričom získali toto ocenenie a mnohé ďalšie už niekoľkokrát.
Finca El Injerto, 1 020 EUR za kilogram
Ako prvá kávová farma v Guatemale, ktorá je certifikovaná ako uhlíkovo neutrálna spolu s certifikáciou Rainforest Alliance, El Injerto (pomenovaná podľa pôvodného ovocia) je riadená rodinou Aguirre, ktorá sa venuje prospešným poľnohospodárskym praktikám a sociálnej zodpovednosti.
Vďaka nevulkanickej pôde bohatej na minerály a vysokej nadmorskej výške, káva ktorá pochádza z El Injerto jasne vyjadruje terroir a nemala by sa mýliť s pražiarňami, ktoré označujú svoju kávu ako „Finca El Injerto“ a ktorá nebola pestovaná v tomto regióne.
Molokai, 90 EUR za kilogram
Pravá káva Molokai sa primárne pestuje na ostrove Molokai v okrese Maui na Havaji. Coffees of Hawaii je spoločnosť zodpovedná za uspokojenie globálneho dopytu po Molokai, čo je jedným z vysvetlení jeho bujarej ceny. Pri označení „Molokai Prime“ majú konzumenti kávy záruku vysokej kvality. Červený Catuai je vysoko cenená odroda Arabiky, ktorej sa darí na červených pôdach na tomto mieste a výsledkom čoho sú bohaté chuťové tóny.
Fazenda Santa Ines, 42 EUR za kilogram
Fazenda Santa Ines, pestovaná na úpätí pohoria Mantiqueira v Brazílii v južnom Minase, je sladká a svetlá káva s citrusovými tónmi, ktorá má nízku kyslosť.
Od roku 1979 sa rodina Pereira zaoberá pestovaním kávy a vytvára svetové rekordy s pomocou špecializovanej pracovnej sily 135 rodín. V roku 2005 Fazenda Santa Ines dosiahla skóre 95,85 v Cup of Excellence Brazil vďaka priaznivým podmienkam v South Minas a starostlivému spracovaniu a zabezpečeniu vysokej kvality.
Ospina, 727 EUR za 250 gramov
Káva Ospina sa pestuje počas piatich generácií a vyrába sa zo zŕn Arabica Typica, ktoré sa pestujú v tropických lesoch Ánd v tienistých podmienkach. Tieto horské svahy sú bohaté na sopečný popol, ktorý zúrodňuje pôdu a zvýrazňuje teplú, orieškovú chuť tejto kolumbijskej kávy. Spôsob, ako si ju vychutnať, je pomlieť celé zrnká a zaliať ich vodou pri tej správnej teplote, medzi 91 a 96 stupňami Celzia.
Havajská káva Kona, 63 EUR za kilogram
Táto káva má fantastickú, jedinečnú chuť. Nachádza sa medzi najdrahšími kávami sveta, pretože je vyrobená zo vzácnej odrody zŕn. Okrem toho je tejto kávy nedostatok, čo znamená, že väčšina predajcov používa zmes 10 % kávy Kona a 90 % tvorí lacnejšia odrodu. Ak si chcete vychutnať úplný zážitok z havajskej kávy, uistite sa, že kupujete a konzumujete 100% kávu Kona.
Káva Los Planes, 74 EUR za kilogram
Káva Finca Los Planes sa pestuje na farme v Salvádore v rodine osoby menom Sergio Ticas Yeyes. Táto káva získala druhé miesto na Cup of Excellence 2006 a šieste miesto v roku 2011. Medzi obľúbené príchute patria nite z hnedého cukru a mandarínka s karamelom. Hoci sa zdá, že cena je vysoká, mnohí milovníci kávy sú ochotní zaplatiť túto sumu kvôli osviežujúcej chuti nápoja.
Jamajská káva Blue Mountain 92 EUR za kilogram
Táto káva sa pestuje v pohorí Jamaican Blue vo výške asi 1 500 metrov nad morom. Táto oblasť je charakteristická výdatnými zrážkami a preto je tu bohatá zásoba vody. Kávové zrná sa tu po zbere spracovávajú a posielajú na iné miesta. Tento nápoj má charakteristickú jemnú chuť bez horkosti. Je populárny v Japonsku, ktoré je jedným z najväčších dovozcov tejto značky.